FCR aka Friendly Comparative Religion...

View previous topic View next topic Go down

FCR aka Friendly Comparative Religion...

Post  Nadzhirah on Fri Jun 19, 2009 5:44 pm

Assalamualaikum WBT...



Pernahkah anda terdengar tentang program ini sebelum ini?

Saya di sini bukanlah cuba untuk mempromosikan apa-apa, kerana saya tidak diupah atau dibayar untuk melakukannya...saya hanyalah ingin berkongsi ilmu yang amat bermakna yg telah saya pelajari daripada forum ini...


FCR atau nama barunya yg lebih friendly iaitu Interactive Dakwah Training adalah program anjuran PERKIM dengan kerjasama beberapa penceramah yg bagi pengamatan saya sgt mengagumkan seperti :


Brother Lim Jooi Soon

http://www.youtube.com/watch?v=O-Jiu-yrvrs


Brother Amin Yakob yg telah lebih 10 tahun mengkaji agama Kristian.


Brother Zussuf Kan yg kini sedang melanjutkan pelajaran di peringkat master dan beberapa org lagi seperti Brother Shah Kirit, Sister G dan lain2....



MENGAPA PERLU JOIN TRAINING INI?


Soalan yg teramat baik....ok, kita semua adalah seorang yang mengaku beragama Islam, cintakan Allah dan RasulNya, namun, sejauh manakah kita melaksanakan perintah Allah SWT yg mengatakan bahawa kita ini adalah HAMBANYA YG TERPILIH? Masya Allah, kata-kata ini dtg nya drpd Allah Azzawajal sendiri!


Kita sering mendengar bahawa manusia ini adalah Khalifah di muka bumi Allah SWT ini...namun, benarkah kita ini telah menyampaikan syiar Islam selama kita bernafas di muka bumi ini? Nauzubillah, saya sendiri mengaku sebagai seorang muslimah yg telah dilahirkan beragama Islam, amat jarang saya ini menegakkan syiar Islam walaupun kita dituntut melakukannya...


Saya tidak bermaksud seolah-olah apabila kita join forum ini, kita akan menjadi Khalifah yg hakiki, maksud saya, forum ini telah berjaya membuka mata saya dan ramai brothers and sisters di luar sana tentang keindahan Islam yg syumul ini...


Dlm program ini, kita bukan sahaja belajar tentang Islam, kita juga mengkaji tentang agama2 lain di seluruh dunia, dan juga kita belajar perbandingan antara agama mengikut logik fikiran manusia dan terpulanglah kepada kita untuk menilaikan kebenaran...


Kita juga akan diberi beberapa buah buku (saya dapat 6 buah) yg semuanya adalah penjelasan tentang persoalan dan jawapan di dalam Islam dan agama2 lain..


Jgn terkejut, saya dapat HOLY BIBLE! Memang dibekalkan untuk kita study tentang kitab yg diagung-agungkan oleh umat Kristian ini...dlm program ini, memang ada sesi BIBLE STUDY yg akan mengkaji tentang kekhilafan BIBLE yg org Kristian sendiri tak mempunyai jawapan untuknya.





MCAM MANE NAK JOIN CIK NAD? MCM MENARIK!


Bukan macam, memang menarik...ok rujuk tulisan bawah...


Interactive Dakwah Training:

Venue : Bilik Kuliah Masjid Bukit Indah Ampang, Selangor
(senang je nak cari, naik LRT pun bleh)
Kalau tukar venue akan diberi tau...tpi tak rasenye...

Fees : RM 150 (yg dah kerja) kalau awal, discount RM 30...
RM 120 (pelajar) kalau awal, diskaun RM 20...

Time : 8.30 am - 5.30 pm



Mahal sgt ye bagi anda...ok cuba anda lihat,


1 . Anda dibekalkan dengan buku2 karya tokoh2 terkenal termasuk Holy Quran dan Holy Bible yg kalau kat luar satu buku je dah cecah RM 50-60...kat sini anda dapat semua, dalam 5-6-7 buah...kadang2 ada yg dpat VCD Almarhum Ahmad Deedat...


2. Ilmu yg diturunkan bukan calang2 ilmu...semua penceramah adalah pengkaji bidang masing-masing...semua ilmu adalah ilmu nak debat dengan non muslim tentang persoalan dan keraguan mereka tentang Islam...perhatian! jgn sesekali debat jika anda takde ilmu debat! nnti masuk jail!


3. Program ini ada 3-4 Fasa...lain2 bulan...anda akan dibawa melawat GEREJA2 dan TEMPLE2 di KL atau Selangor (tpi aritu diorg melawat kat Melaka punye!)...mana nak dapat masuk tempat2 camni suka-suka hati anda aje betul tak?


4. Makan dan minum memang tip-top! Jgn risau bagi mereka yg kuat makan seperti saya!


5. Berdakwah ke jalan Allah SWT, Allah janjikan 70,000 % keuntungan....



Bgi saya RM 150 tu macam terlalu sikit dengan apa yg saya dah dapati dlm program ini...



Saya menyeru supaya kita sama2 meramaikan jumlah penyertaan dalam program ini...saya akui, program seperti ini memang susah nak dapat publisiti dan penyertaan...namun Alhamdulillah, setakat ini, masih ada lagi yg mahu join program ni...Alhmadulillah ya Allah...

Sekiranya anda berminat, anda boleh contact saya di :

Nadzhirah Kamaruzzaman

nadkama@gmail.com
012-2966796 (tanya pasal ni je)
blog saya

http://cengkodoknad.blogspot.com/


ataupun kalau malu nak contact saya, seafdalnya anda contact Brother Lim Jooi Soon sendiri (jgn risau, he is very friendly)


012-3661121 - Brother Lim


Jadual Program ini :


Fasa 1 :

July 11-12
Aug 8-9
Oct 17-18
Nov 21-22
Dec 12-13


Fasa 2 : (ni yg tgh saya nak kejar ni sebab setahun sekali sahaja)


December ni 19-20



Fasa 3 tahun depan pulalah, sebab saya dah termiss this year punye...



Alhamdulillah lepas pergi training ni, hati saya semakin cinta kepada Islam...bagi seorang student yg masih mentah seperti saya, saya amat memerlukan input2 seperti ini bagi kegunaan saya di masa akan dtg...


IGTLAH! MANUSIA TIDAK PERNAH TERLAMBAT UNTUK BELAJAR!



sekian Assalamualaikum WBT....^_^

Nadzhirah
Newbie
Newbie

Posts : 2
Join date : 2009-06-19
Age : 28
Location : KL

View user profile http://cengkodoknad.blogspot.com/

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum